Vad är en ångugn? Det här behöver du veta.
En ugn med ångfunktion, även kallad ångugn, har blivit alltmer populära på senare tid. Ångan i ugnen gör att maten höjs till nya nivåer när det kommer till såväl smaker som bevarande av färger, näringsämnen och konsistens. Upptäck fördelarna med en ångugn.
Hur fungerar en ugn med ångfunktion?
För att använda ånga vid matlagningen behöver du först och främst fylla vatten i behållaren eller i botten av ånugnen. Därefter väljer du önskad ångnivå. När ugnen värms upp omvandlas vattnet till ånga när du ska laga. Den skonsamma, jämna uppvärmningen bevarar smakämnen, samt råvarornas konsistens och näringsämnen. Resultatet är att allt från fisk till helgrillad kyckling får en gyllenbrun, spröd yta som varken är över- eller understekt - samtidigt håller sig maten saftig på insidan.
Baka eller laga mat med ånga - Saftig insida, krispig utsida
Våra ångugnar är vanliga ugnar med möjlighet att lägga till ånga. Ånga fungerar i harmoni med traditionell värme för att förbättra smaker och texturer när man använder inställningar för låg, medel eller hög ånga. Endast ånga använder inte traditionell värme alls och är idealiskt för att försiktigt tillaga ingredienser som fisk eller grönsaker.
Genom att addera ånga när du bakar får du en mjuk insida och en krispig skorpa. Ångan skapar en perfekt miljö för att din deg ska kunna jäsa jämnt, snabbare och få ett luftigt resultat.
Är en ångugn en bra idé?
Ångugnar kan tillreda så mycket mer än bara grönsaker. Ångugnar har länge varit något av ett hemligt vapen i topprestauranger. Den tillförda ångan förbättrar smak och textur medan den bevarar krispigheten och gör varje måltid speciell. Du slipper torr och tråkig kyckling. Genom att använda ånga så tillagas maten mer skonsamt och får du perfekt grillad kyckling med saftigt kött och krispigt skinn.
Smak- och näringsämnen bevaras med ånga
Att laga mat med ånga ger synliga resultat. Ingredienserna behåller sina färger efter att ha kokats. Det bevarar även näringsämnena och vitaminerna bättre än andra matlagningsmetoder.
Inga tråkiga och torra matlådor
Genom att använda ånga är även ett perfekt sätt att värma upp gårdagens matlåda. Ångan förhindrar att ytan torkar ut, samtidigt som värmen fördelas skonsamt och jämnt, vilket gör gårdagens måltid lika god som när den först tillagades - aldrig mer torrt kycklingbröst!
Energisnål matlagning
När vatten kondenserar i ugnen och bildar ånga tränger värmen in djupare och snabbare i maten. Värme har lättare att färdas genom vatten än genom varm luft. Det betyder mindre miljöpåverkan och lägre energikostnader för dig.
Enkelt att använda ångfunktionen
Det är inte ett dugg komplicerat att använda en ångugn — ställ in maten och fyll behållaren med vatten och välj temperatur och hur mycket ånga som ska tillsättas.