6 goda tillbehör till kyckling

tillbehör till kyckling

Här listar vi sex läckra tillbehör, allt från den klassiska skysåsen till en lyxig variant på jordärtskockspuré. Kocken Robert Sandberg ger dig sex läckra tillbehör som passar perfekt till grillad kyckling.

– Purén är väldigt god. Du aktiverar det naturliga sockret när du rostar den på det här viset och den får då en fin sötsyrlig smak som passar bra till kyckling tillagad i ångugn, säger kock Robert Sandberg, som är ett av Sveriges stora namn i matvärlden och medlem i juniorkocklandslaget.

Förutom jordärtkockspuré får du även Roberts recept på krispigt rostat kycklingskinn, skysås, svamppulver, ramslökolja, och stekt ramslök.

– Ramslöken är kul för den är i säsong nu, den växer bara på försommaren och sommaren. I smaken påminner den lite om en färsk vitlök, säger Robert Sandberg.

Samtliga recept är för 4 personer.

Jordärtskockspuré

Ingredienser:
500 g jordärtskocka
300 g grädde
50 g äppelcidervinäger
Salt och smör

Gör så här:

  1. Skala skockorna och skiva dem tunt.
  2. Stek skivorna i smör tills de börjar få en gyllenbrun färg.
  3. Tillsätt vinägern och låt koka ur helt.
  4. Tillsätt därefter grädden och låt den sakta koka in tills den tjocknat.
  5. Mixa purén slät i blender och smaka av med salt.
Robert Sandberg

Smakrik ramslökolja

Ingredienser:
100 g ramslök
100 g rapsolja

Gör så här:

  1. Värm upp oljan till 60 grader.
  2. Mixa oljan och ramslöken i en blender.
  3. Sila genom ett kaffefilter.

Rostat kycklingskinn

Ingredienser:
Skinn från en kyckling

Gör så här:

  1. Dra av kycklingskinnen och skrapa rent från hinnor och fett.
  2. Lägg skinnen på en plåt med bakplåtspapper.
  3. Baka i ugnen på 170 grader i 10 minuter.
Kyckling på en tallrik

Skysås

Ingredienser:
Rapsolja
Citron/vinäger
1 morot
1 gul lök
1 palsternacka
1 litet knippe timjan
Skrovet från 1 kyckling

Gör så här:

  1. Skär ner lök, morot och palsternacka och stek dem hårt i olja.
  2. Tillsätt timjan och skrovet.
  3. Fyll upp med vatten så att det täcker ingredienserna.
  4. Låt stå och dra i cirka en timma. Sila och koka ner vätskan till hälften.
  5. Smaka av med salt och lite vinäger eller citron.

Svamppulver

Ingredienser:
100 g torkad svamp (förslagsvis karljohansvamp)

Gör så här:

  1. Mixa den torkade svampen till ett pulver.
  2. Sikta svamppulvret över maten vid servering. Använd det både som dekoration och som ett gott tillbehör till grillad kyckling.
Stina klipper timjam

Stekt ramslök

Ingredienser:
8 st ramslökblad 
Olja
Salt och peppar

Gör så här:

  1. Stek ramslöken i lite olja i en varm panna.
  2. Salta och peppra vid servering.

Upptäck mer från Electrolux