Ångad romanesco med fetaostkräm
Tillagningstid: 40 minuter + tillagning av linscrumble 45min
Portioner: 4
Ångkokning är ett skonsamt och snabbt sätt att tillaga grönsaker. När de tillagas i ånga behåller de sina näringsämnen bättre och de är naturligtvis vackert färgade, vilket gör det enkelt att lägga till grönsaker i din kost. Med en ångugn från Electrolux kan du tillaga en stor mängd färgglada grönsaker på mindre än en halvtimme.
De ångkokta grönsakerna toppas med en härlig och god fetaostkräm och strösslas med knapriga linssmulor.
Linscrumblen kan göras dagen innan, receptet ger 1 burk crumble och förvaras i en glasburk i torrskåpet.
Ingredienser (Portioner: 4 st)
- 1 muskmelon
- 1 romanesco-kål eller broccoli (eller gula och ribbade rödbetor)
- Salt
Fetaostkräm:
- 150 g fetaost
- 200 g smaksatt färskost
- ½ dl vatten
- 2 msk majonnäs
Lins- och valnötscrumble:
- 1 tsk gröna linser
- 60 g pecannötter (eller valnötter)
- 1 tsk olivolja
- ½ tsk korianderfrön
- 1 tsk mald spiskummin
- 1 tsk rökt paprikapulver
- 1 tsk torkad rosmarin
Gör så här:
- Gör lins- och valnötscrumble. Förvärm ugnen till 150°C på varmluftsfläkt. Häll av linserna i ett durkslag och skölj, låt rinna av en stund. Skär pecannötterna med en kniv till ett grovt smul. Lägg linserna på två bitar hushållspapper, pressa försiktigt ut överflödig fukt ur linserna.
- Lägg linserna med nötterna och kryddorna i en skål och tillsätt kryddorna. Blanda försiktigt och sprid sedan ut på ett bakplåtspapper på en bakplåt. Baka i mitten av ugnen i 20-40 minuter eller tills linserna är torra. Häll upp i en skål för att svalna och förpacka i rumstemperatur i en glasburk med lock.
- Om du ska ångkoka grönsakerna direkt, låt ugnen svalna helt innan du ångkokar.
- Dela muskmelonen på längden och gröp ur kärnorna. Skär i några skivor och ta sedan bort skalet med en kniv. Skär 2-3 cm stora bitar. Dela även romanescokålen och skär i munsbitar.
- Lägg grönsakerna i en ugnsform. Ställ in ugnen på Full Ånga och temperaturen på 90°c. Ställ in grönsakerna i ugnen och ångkoka i ca 20 minuter eller tills en gaffel glider lätt in i pumpan. Krydda slutligen grönsakerna med salt.
- Medan grönsakerna ångkokar gör du fetaostkrämen. Smula ner fetaosten i skålen till en mixer, tillsätt färskost och vatten och mixa till en jämn smet. Häll upp i en skål och rör ner majonnäsen i krämen med en pil. Om du vill kan du lägga fetaostkrämen i en spritspåse för enkel servering och för att hålla kallt efter servering.
- Servera de ångkokta grönsakerna med krämen och avsluta med en krispig lins-nötscrumble.
Se andra recept till din ångugn
Kyckling i ugn med kittlande sichuanpeppar
Baka saftigare bröd med knaprig skorpa med ånga
Nyttig grönkålssallad med avokado
Koka ägg – så blir de perfekta
Upptäck mer från Electrolux
-
Recept för ångugn
Här hittar du hälsosamma, smakrika och inspirerande recept för din ångugn.
-
Ugn med ångfunktion
Electrolux ugnar med ångfunktion öppnar upp för nya möjligheter i köket.
-