Färska frallor till frukosten - med ånga
Tillagningstid: 35 minuter
Antal: Ca. 12 frallor
För bagaren är ånga en värdefull hjälpreda i köket. Den gör att du kan höja degen vid optimal luftfuktighet, så din Electrolux-ångugn är också en jäsugn! När du bakar bröd eller frallor med en ugn med ånga får du ett resultat med saftig insida och frasig skorpa. Och de som bakar med surdeg vet hur viktigt det är med ånga för att få en lyckad levainlimpa.
Finns det något bättre än nybakade frallor med smör eller färsk färskost till frukost? Med det här receptet och en ugn med ånga kan du baka saftiga frallor till exempelvis frukost eller brunch.
Ingredienser (Ca. 12 st)
- 2 dl vatten
- 2 dl mjölk (eller havremjölk)
- 1 msk torrjäst
- 5 dl vetemjöl + extra till knådning
- 3 dl fullkornsvetemjöl
- ½ dl vetekli + några matskedar mer på toppen av frallorna
- ½ dl linfrömjöl
- ½ dl olivolja
- 1 ½ tsk salt
Gör så här:
- Blanda vatten och mjölk i en bunke (eller i bunken till en elvisp) och värm till 42°C. Tillsätt jäst och olivolja och låt jäsa en stund.
- Blanda vetemjölet i vätskan och om du använder en köksassistent, sätt en degkrok i maskinen och börja knåda degen, tillsätt gradvis fullkornsmjöl och vetekli till degen. Tillsätt sedan linfrömjölet. Knåda för hand eller med maskin i 10 minuter och tillsätt sedan salt och olivolja.
- Sätt på ugnens ”jäs”-funktion och ställ in skålen i ugnen för att jäsa. Dubbla värmen, ca 45 minuter.
- Vänd ut degen på en mjölad arbetsyta. Degen är ganska lös, så strö lite vetemjöl över den för att göra den lättare att hantera. Forma försiktigt degen till en avlång form, skär degen i 12 bitar och forma degen till bollar (eller låt de avskurna ändarna vara kvar i degen om du föredrar det), lyft ut på ett mjölat bakplåtspapper. Strö över lite vetemjöl och vetekli. Täck över med en bakduk, låt jäsa på bänkskivan medan ugnen värms upp.
- Ställ in ugnen på bakningsprogrammet. Vänta tills ugnen är varm och placera sedan frallorna i mitten av ugnen. Grädda i 25 minuter eller tills ovansidan är vackert brynt. Ta ut dem ur ugnen och låt dem vila i rumstemperatur i 10 minuter innan du smakar av dem.
Se andra recept till din ångugn
Kyckling i ugn med kittlande sichuanpeppar
Baka saftigare bröd med knaprig skorpa med ånga
Nyttig grönkålssallad med avokado
Koka ägg – så blir de perfekta
Upptäck mer från Electrolux
-
Recept för ångugn
Här hittar du hälsosamma, smakrika och inspirerande recept för din ångugn.
-
Ugn med ångfunktion
Electrolux ugnar med ångfunktion öppnar upp för nya möjligheter i köket.
-