Färska frallor till frukosten - med ånga

Tillagningstid: 35 minuter
Antal: Ca. 12 frallor

Nybakade frukostfrallor

För bagaren är ånga en värdefull hjälpreda i köket. Den gör att du kan höja degen vid optimal luftfuktighet, så din Electrolux-ångugn är också en jäsugn! När du bakar bröd eller frallor med en ugn med ånga får du ett resultat med saftig insida och frasig skorpa. Och de som bakar med surdeg vet hur viktigt det är med ånga för att få en lyckad levainlimpa. 

Finns det något bättre än nybakade frallor med smör eller färsk färskost till frukost? Med det här receptet och en ugn med ånga kan du baka saftiga frallor till exempelvis frukost eller brunch.

 

Ingredienser (Ca. 12 st)

  • 2 dl vatten
  • 2 dl mjölk (eller havremjölk)
  • 1 msk torrjäst
  • 5 dl vetemjöl + extra till knådning
  • 3 dl fullkornsvetemjöl
  • ½ dl vetekli + några matskedar mer på toppen av frallorna
  • ½ dl linfrömjöl
  • ½ dl olivolja
  • 1 ½ tsk salt

 

Gör så här:

  1. Blanda vatten och mjölk i en bunke (eller i bunken till en elvisp) och värm till 42°C. Tillsätt jäst och olivolja och låt jäsa en stund.

  2. Blanda vetemjölet i vätskan och om du använder en köksassistent, sätt en degkrok i maskinen och börja knåda degen, tillsätt gradvis fullkornsmjöl och vetekli till degen. Tillsätt sedan linfrömjölet. Knåda för hand eller med maskin i 10 minuter och tillsätt sedan salt och olivolja.

  3. Sätt på ugnens ”jäs”-funktion och ställ in skålen i ugnen för att jäsa. Dubbla värmen, ca 45 minuter.

  4. Vänd ut degen på en mjölad arbetsyta. Degen är ganska lös, så strö lite vetemjöl över den för att göra den lättare att hantera. Forma försiktigt degen till en avlång form, skär degen i 12 bitar och forma degen till bollar (eller låt de avskurna ändarna vara kvar i degen om du föredrar det), lyft ut på ett mjölat bakplåtspapper. Strö över lite vetemjöl och vetekli. Täck över med en bakduk, låt jäsa på bänkskivan medan ugnen värms upp. 

  5. Ställ in ugnen på bakningsprogrammet. Vänta tills ugnen är varm och placera sedan frallorna i mitten av ugnen. Grädda i 25 minuter eller tills ovansidan är vackert brynt. Ta ut dem ur ugnen och låt dem vila i rumstemperatur i 10 minuter innan du smakar av dem.

Se andra recept till din ångugn

Kyckling i ugn med kittlande sichuanpeppar

Perfekt ångad röding i ångugn

Baka saftigare bröd med knaprig skorpa med ånga

Nyttig grönkålssallad med avokado

Ångad sparris och broccolini

Potatis och purjolökssoppa

Koka ägg – så blir de perfekta

Somrig potatissallad med färskpotatis

Koka potatis i ångugn

Confiterad potatis med sous vide

Upptäck mer från Electrolux