Helstekt kyckling i ångugn med olivris

Tillagningstid: 35 minuter
Portioner: 4

Helstekt kyckling med olivris

Ibland är de bästa hemlagade måltiderna de som du behöver göra minst för. Genom att tillaga helstekt kyckling i en ugn med ångfunktion får du en saftig kyckling med krispig yta - slipp torr och tråkig kyckling! Detta recept på helstekt kyckling i ugn serveras med olivris.

 

Ingredienser (Portioner: 4 st)

  • 1 hel kyckling (eller 2 kycklinglår och 2 kycklingbröstfiléer)
  • 1 dl gröna oliver
  • 1 dl kalamataoliver
  • 1 citron
  • 2 msk färsk oregano
  • 3½ dl långkornigt ris
  • 5 dl vatten
  • 4 schalottenlökar
  • 3 vitlöksklyftor
  • 2 msk olivolja
  • Salt & svartpeppar

 

Gör så här:

  1. Krydda kycklingen med salt och peppar på in- och utsidan.

  2. Sätt på ugnen med Steamify-funktionen på 180 grader eller använd Ånga Låg på samma temperatur.

  3. Låt oliverna rinna av, skiva citronen och hacka oreganon. Fördela riset i en stor ugnsform, strö över hälften av oreganon. Lägg kycklingbitarna i ugnsformen med skinnsidan uppåt (eller lägg hela kycklingen ovanpå riset med skinnsidan uppåt). Strö oliver över riset runt kycklingbitarna, lägg citronskivor här och där, några på toppen av kycklingen. Häll vattnet i ugnsformen och ställ in den i ugnen.

  4. För in matlagningstermometern i den tjockaste delen av grillbenen, men var försiktig så att du inte trycker in den hela vägen in i benet, eftersom benet värms upp snabbare än köttet och kan ge en högre temperaturavläsning. Ställ in ugnen på larm när innertemperaturen når 75 grader. Ställ in ugnsformen i ugnen för tillagning, ca 35 minuter.

  5. Hacka schalottenlök och vitlök och fräs dem mjuka i en stekpanna, blanda i resten av oreganon. Ta ut kycklingen ur ugnen, tillsätt lökblandningen och fortsätt tillaga kycklingen tills innertemperaturen når 75°C.

Se andra recept till din ångugn

Kyckling i ugn med kittlande sichuanpeppar

Perfekt ångad röding i ångugn

Baka saftigare bröd med knaprig skorpa med ånga

Nyttig grönkålssallad med avokado

Ångad sparris och broccolini

Potatis och purjolökssoppa

Koka ägg – så blir de perfekta

Somrig potatissallad med färskpotatis

Koka potatis i ångugn

Confiterad potatis med sous vide

Upptäck mer från Electrolux