Klassisk crème brûlée i ångugn - Krämig och len

Tillagningstid: 45 minuter
Portioner: 4

Crème brûlée med knäckig yta

Crème brûlée - med en len och krämig fyllning och knäckig yta gör den till en populär efterrätt på middagsbjudningar. Med en ångugn kan du tillaga denna älskade klassiker utan att behöva ett vattenbad. 

Crème Brûlee kan smaksättas på många olika sätt, men i det här receptet är det Earl Grey-te som ger djupet. Istället för te kan du även smaksätta med t.ex. lavendel eller lakrits. 

Du kan förbereda crème brûlen i ångugnen dagen innan och förvara den övertäckt i kylen i väntan på att måltiden ska avslutas. Avsluta med en knaprig knäckig karamellyta strax före servering. 

För överbliven äggvita kan användas för att göra maräng. Gör marängsmeten enligt anvisningarna och tillaga den med ugnens marängrostningsprogram. Marängen håller sig i veckor i en burk med lock i torrskåpet.

Ingredienser (Portioner: 4)

  • 3 dl mjölk
  • 2 msk Earl Grey löste
  • ½ vaniljstång
  • 5 äggulor
  • ¾ dl fint socker
  • En nypa salt
  • 2,5 dl vispgrädde

Vid servering:

  • 1 dl rörsocker

 

Gör så här:

  1. Dela vaniljstången och skrapa ut fröna. Häll upp mjölken i en bringare och tillsätt te tillsammans med vaniljstången och fröna. Värm försiktigt upp till sjudande värme, låt koka på låg värme i några minuter och ta sedan av från värmen. Låt mjölken dra i 5 minuter.

  2. Knäck äggen och separera gulorna. Vispa dem med sockret i en medelstor skål tills det är jämnt, skumma inte.

  3. Ta bort vaniljstången ur mjölken. Tillsätt mjölken i en tunn stråle till ägg-sockerblandningen under konstant omrörning, skrapa ner frön och teblad från botten av skålen. Tillsätt slutligen grädden. Sila blandningen till en kanna.

  4. Ställ in ugnen på ånga: du kan antingen använda inställningen Full Ånga eller Brylépudding från ångugnens förinställda program. Ställ in temperaturen på 95°C.

  5. Placera doseringsbäddarna i ångkokaren. Häll brûlée-blandningen i formarna och ställ in formen i ugnen, se till att inte spilla på formarna.

  6. Ånga i mitten av ugnen i ca 45 minuter. Efter ångningen, täck med plastfolie och kyl i kylen tills de är kalla. Ta ut dem ur kylen strax före servering.

  7. Vid servering: täck ytan på desserterna med ett tunt lager rörsocker. Bränn rörsockret med en brännare tills det smälter och blir brunt. Det smälta rostade sockret kommer att fastna på den kalla puddingen och bilda en krispig skorpa. Servera omedelbart.

    OBS! Om du inte har en brännare kan du placera  i översta delen av ugnen. Ställ 220°C med grillfunktionen - håll ett öga så att sockret inte bränns vid.

 

Se andra recept till din ångugn

Kyckling i ugn med kittlande sichuanpeppar

Perfekt ångad röding i ångugn

Baka saftigare bröd med knaprig skorpa med ånga

Nyttig grönkålssallad med avokado

Ångad sparris och broccolini

Potatis och purjolökssoppa

Koka ägg – så blir de perfekta

Somrig potatissallad med färskpotatis

Koka potatis i ångugn

Confiterad potatis med sous vide

Upptäck mer från Electrolux