Hel kyckling med sichuanpeppar i ångugn

Tillagningstid: 40 minuter
Portioner: 4

Så här lagar du en perfekt helgrillad kyckling i en ugn med ångfunktion. Genom att tillsätta ånga behålls smakämnen i kycklingen, samtidigt får den en saftig insida med en krispig yta. Den traditionella rätten helgrillad kyckling i ugn blir både spännande och smakrik med sichuanpeppar som huvudkrydda. Den är relativt mild i smaken, samtidigt som den både kittlar och bedövar lätt på samma gång. 

Servera din kyckling i ugn med rotsaker och ett gott bröd, och låt gästerna överraskas av den spännande smaken från sichuanpeppar. Se receptet nedan.

Ingredienser

  • 1 hel kyckling (ca: 1,3 kg)
  • Potatis
  • Rödbetor
  • Timjan
  • Morot

Marinad/glaze:

  • 2 msk sichuanpeppar
  • 1 citron (citronsaft)
  • 1/2 dl olivolja
  • 4 vitlöksklyftor
  • (pressade)
  • 1 kruka färsk timjan
  • 2 msk flytande honung
  • 2 msk kinesisk soja

Gör så här:

  1. Mortla sichuanpeppar och klipp ned de färska kryddorna

  2. Mixa samman alla ingredienser till marinaden, smaka av med salt och peppar

  3. Gnid in hela kycklingen med marinad. Kom ihåg att även gnida in under skinnet på kycklingen, detta för att hela kycklingen ska ta smak

  4. Ställ in ångugnen på programmet: Låg Ånga på 200 grader

  5. Grilla kycklingen i ångugnen i cirka 40 minuter, innertemperatur 75 grader

  6. Servera den helgrillade kycklingen med rotsaker och ett gott bröd, och låt gästerna överraskas av den spännande smaken från sichuanpeppar


Tips! När du köper sichuanpeppar är det viktigt att du läser på förpackningen för att se om kärnorna fortfarande är kvar. Det är nämligen bara ytterhöljet på kornen som ska ner i maten.


Se andra recept till din ångugn

Helstekt kyckling i ångugn med olivris

Perfekt ångad röding i ångugn

Baka saftigare bröd med knaprig skorpa med ånga

Krämig potatisgratäng med gyllenbrun yta

Nyttig grönkålssallad med avokado

Ångad sparris och broccolini

Potatis och purjolökssoppa

Upptäck mer från Electrolux