Krämig potatisgratäng med sous vide!
En klassisk potatisgratäng passar utmärkt till en rad olika huvudrätter. Oavsett om du serverar grillad kyckling, kött, fisk eller vegetariska alternativ, kommer denna klassiska gratäng att komplettera måltiden perfekt. Med sin krämiga konsistens och rika smak lyfter den fram de olika smakerna på tallriken och gör varje tugga till en njutning. I detta recept lagas potatisgratängen med Sous Vide-programmet i vår ångugn.
Genom att förbereda potatisgratängen genom att ånga den i en sous vide-påse bevaras råvarorna all sin naturliga smak. Sous Vide är också ett smart sätt att optimera tiden genom att gratängen kan förberedas i förväg för att sedan bara slå upp gratängen i en ugnssäker form och gratinera en kort stund precis innan servering så att den får en krispig och gyllenbrun yta!
Ingredienser (Portioner: 4 st)
- 500 g Potatis, fast sort, skivad
- 1 st. Gul lök, skivad
- 2 st. Vitlöksklyftor
- 1 st. Knippe timjan
- 5 dl Grädde
- 1 st. Lagerblad
- 2 dl Riven ost, gärna lagrad
- Salt, svartpeppar
Gör så här:
- Koka grädden i en kastrull tills 2/3 återstår.
- Blanda potatisen med grädden.
- Tillsätt lök, lagerblad, vitlök, salt, peppar i blandningen och lägg i en vacuumpåse med timjan.
- Välj Sous Vide-programmet (gäller endast 900 SteamPro-serien), 95 grader i 1 timme.
- Kyl ned och spara till servering.
- Vid servering: Starta ugnen på 200 grader.
- Öppna påsen och häll blandningen i en form.
- Strö över osten och gratinera i ugn ca 20 minuter tills ytan är gyllene.
Tips! Tillagas med fördel i vacuumpåse, en förslutningsbar påse, som tål värme och kan återanvändas enligt den så kallade sous vide-metoden.
Se andra recept till din ångugn
Kyckling i ugn med kittlande sichuanpeppar
Baka saftigare bröd med knaprig skorpa med ånga
Nyttig grönkålssallad med avokado
Koka ägg – så blir de perfekta
Upptäck mer från Electrolux
-
Recept för ångugn
Här hittar du hälsosamma, smakrika och inspirerande recept för din ångugn.
-
Ugn med ångfunktion
Electrolux ugnar med ångfunktion öppnar upp för nya möjligheter i köket.
-