Ångad lax med asiatisk misosås

Tillagningstid: 7
Portioner:

Saftig asiatisk lax med misosås

Ångkokning är det bästa du kan göra för lax: ångan bevarar laxens smak och tillagar den försiktigt utan att torka ut fisken. Med den interna matlagningstermometern i Electrolux ångugn kan du se till att laxen kommer ut ur ugnen i precis rätt ögonblick.

I det här enkla receptet serveras den ångkokta laxen med en asiatisk sås, där miso ger en rik umami och ingefära samt anis en pikant kryddighet. De gröna grönsakerna som serveras med laxen ångas tills de tillagas tillsammans med laxen.

Du kan ånga laxen antingen hel eller skuren i portionsbitar.

Ingredienser (Portioner: 4 st)

  • 800 g skinn- och benfri laxfilé, från den tjocka delen
  • Salt
  • 250 g grön sparris (när den är i säsong) eller 2 bitar fänkål
  • 4 bitar tjock eller ½ huvud kinakål, svartkål eller grönkål
  • 1 msk rostade sesamfrön

Misosås:

  • En tumstor bit ingefära
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 msk misopasta
  • ¼ dl ljus sojasås
  • ½ dl risvinsvinäger
  • 1 msk sesamolja
  • ½ tsk anisfrön

 

Gör så här:

  1. Rensa laxen genom att skära bort den tunna fettremsan på buken. Skär om så önskas laxen i portionsbitar. Strö salt över ytan.

  2. Skala sparrisen och skär bort de torra bitarna i ändarna. Dela sparrisen i halvor på längden. Lägg sparrisen och paksoi i den ångform med hål som följer med ugnen. När ugnen är varm lyfter du ångbrickan över den andra brickan och ställer in den i ugnen.

  3. Ställ in ugnen på Full Steam och temperaturen på 80 grader.

  4. Ånga i 7 minuter och ta ut pannan ur ugnen. Gör plats för laxen genom att skjuta grönsakerna åt sidan. Placera laxen i ångbrickan. Stick in en ugnstermometer i den tjockaste delen av laxen. Sätt ugnen på larm när laxens innertemperatur är 48°C och laxen är saftig och rosaröd inuti.

  5. Förbered såsen medan laxen ångkokas i ugnen. Skala och finhacka ingefäran, finhacka vitlöken. Lägg alla ingredienser i en mixer och kör till puré.

  6. När laxen är klar (ca 15 minuter) tar du ut pannan ur ugnen. Lyft försiktigt över laxen till ett serveringsfat med hjälp av två spatlar, lägg också grönsakerna runt laxen. Avsluta med att hälla såsen över laxen och grönsakerna och garnera med sesamfrön.

  7.  

Se andra recept till din ångugn

Kyckling i ugn med kittlande sichuanpeppar

Perfekt ångad röding i ångugn

Ångad lax med citron, sparris och potatis

Baka saftigare bröd med knaprig skorpa med ånga

Nyttig grönkålssallad med avokado

Ångad sparris och broccolini

Potatis och purjolökssoppa

Koka ägg – så blir de perfekta

Somrig potatissallad med färskpotatis

Koka potatis i ångugn

Confiterad potatis med sous vide

Upptäck mer från Electrolux