Köttfärslimpa i ugn med gräddsås och potatismos
Tillagningstid: 45 minuter
Portioner: 6
En av hemligheterna bakom en lyckad köttfärslimpa är tillagning på låg värme. Med det här receptet kan du inte misslyckas. Genom att laga köttfärslimpan i en ugn med ångfunktion kan du vara säker på att köttfärslimpan blir saftig och god.
Det bästa sättet att värma upp en köttfärslimpa är naturligtvis att använda ånga och Electrolux-ugnens funktion Uppvärmning med ånga.
Ingredienser (Portioner: 6 st)
- 400 g rödbetor
- 200 g palsternacka
- 2 dl ströbröd
- 3 dl mjölk
- 2 ägg
- 2 msk Dijonsenap, grovkornig
- 1 msk Worcestershiresås
- 1 tsk dragon
- 2 tsk salt
- 900 g köttfärs
Serveras med:
- 400 g brysselkål
- Potatismos
- Gräddsås
Gör så här:
- Skala rödbetor och palsternackor. Dela och lägg i en ugnsfast form, ånga på Full Steam i 90 grader i 30 minuter.
- Ta bort stjälkarna från brysselkålen, tvätta den noga och skär den i ½ cm tjocka skivor, så att du får en stor skål med brysselkål med luftiga strimlor. Fördela brysselkålen på en perforerad bakplåt och ställ in i ugnen tillsammans med rotfrukterna, men ta ut dem redan efter 7 minuters ångkokning. Krydda brysselkålen med salt och ställ åt sidan för att vänta.
- Lägg ströbrödet i en stor skål, häll över mjölken och rör om, knäck äggen i blandningen och tillsätt kryddorna. Blanda tills det är jämnt. Tillsätt köttfärsen i ströbröd-mjölkblandningen och blanda försiktigt (degen kan fortfarande vara generöst blandad i detta skede), ställ in i kylen en stund i väntan på rotfrukterna.
- Ta ut rotfrukterna ur ugnen, ställ in ugnen på Ånga Medium och ugnstemperaturen på 150°C. Riv rotfrukterna. Blanda dem ordentligt med köttfärsen. Forma köttfärsdegen till en boll, ca 12 cm i diameter, på ett bakplåtspapper med hjälp av handflatan som fuktats med kallt vatten. Klappa ihop degen till en tät boll och släta till ytan.
- Placera köttfärslimpan mitt i ugnen, stick in en matlagningstermometern i köttfärslimpan och ställ in innertemperatur på 60°C. När köttfärslimpan är färdig efter ca 40 minuter tar du ut den ur ugnen och täcker den lätt med folie. Låt den vila i 15 minuter. Under tiden värmer du brysselkålen med hjälp av funktionen Full Ånga.
- Servera köttfärslimpan med den gräddsås, den ångkokta brysselkålen och potatismoset.
Se andra recept till din ångugn
Kyckling i ugn med kittlande sichuanpeppar
Baka saftigare bröd med knaprig skorpa med ånga
Nyttig grönkålssallad med avokado
Koka ägg – så blir de perfekta
Upptäck mer från Electrolux
-
Recept för ångugn
Här hittar du hälsosamma, smakrika och inspirerande recept för din ångugn.
-
Ugn med ångfunktion
Electrolux ugnar med ångfunktion öppnar upp för nya möjligheter i köket.
-