Köttfärslimpa i ugn med gräddsås och potatismos

Tillagningstid: 45 minuter
Portioner:

Saftig köttfärslimpa med gräddsås och potatismos

En av hemligheterna bakom en lyckad köttfärslimpa är tillagning på låg värme. Med det här receptet kan du inte misslyckas. Genom att laga köttfärslimpan i en ugn med ångfunktion kan du vara säker på att köttfärslimpan blir saftig och god. 

Det bästa sättet att värma upp en köttfärslimpa är naturligtvis att använda ånga och Electrolux-ugnens funktion Uppvärmning med ånga.

Ingredienser (Portioner: 6 st)

  • 400 g rödbetor
  • 200 g palsternacka
  • 2 dl ströbröd
  • 3 dl mjölk
  • 2 ägg
  • 2 msk Dijonsenap, grovkornig
  • 1 msk Worcestershiresås
  • 1 tsk dragon
  • 2 tsk salt
  • 900 g köttfärs

Serveras med:

  • 400 g brysselkål
  • Potatismos
  • Gräddsås

Gör så här:

  1. Skala rödbetor och palsternackor. Dela och lägg i en ugnsfast form, ånga på Full Steam i 90 grader i 30 minuter.

  2. Ta bort stjälkarna från brysselkålen, tvätta den noga och skär den i ½ cm tjocka skivor, så att du får en stor skål med brysselkål med luftiga strimlor. Fördela brysselkålen på en perforerad bakplåt och ställ in i ugnen tillsammans med rotfrukterna, men ta ut dem redan efter 7 minuters ångkokning. Krydda brysselkålen med salt och ställ åt sidan för att vänta.

  3. Lägg ströbrödet i en stor skål, häll över mjölken och rör om, knäck äggen i blandningen och tillsätt kryddorna. Blanda tills det är jämnt. Tillsätt köttfärsen i ströbröd-mjölkblandningen och blanda försiktigt (degen kan fortfarande vara generöst blandad i detta skede), ställ in i kylen en stund i väntan på rotfrukterna.

  4. Ta ut rotfrukterna ur ugnen, ställ in ugnen på Ånga Medium och ugnstemperaturen på 150°C. Riv rotfrukterna. Blanda dem ordentligt med köttfärsen. Forma köttfärsdegen till en boll, ca 12 cm i diameter, på ett bakplåtspapper med hjälp av handflatan som fuktats med kallt vatten. Klappa ihop degen till en tät boll och släta till ytan.

  5. Placera köttfärslimpan mitt i ugnen, stick in en matlagningstermometern i köttfärslimpan och ställ in innertemperatur på 60°C. När köttfärslimpan är färdig efter ca 40 minuter tar du ut den ur ugnen och täcker den lätt med folie. Låt den vila i 15 minuter. Under tiden värmer du brysselkålen med hjälp av funktionen Full Ånga.

  6. Servera köttfärslimpan med den gräddsås, den ångkokta brysselkålen och potatismoset.

Se andra recept till din ångugn

Kyckling i ugn med kittlande sichuanpeppar

Perfekt ångad röding i ångugn

Baka saftigare bröd med knaprig skorpa med ånga

Nyttig grönkålssallad med avokado

Ångad sparris och broccolini

Potatis och purjolökssoppa

Koka ägg – så blir de perfekta

Somrig potatissallad med färskpotatis

Koka potatis i ångugn

Confiterad potatis med sous vide

Upptäck mer från Electrolux