Ingredienser till citronmarängpaj
(Räcker till en paj, 20 cm diameter)
Paté Sucrée
50 g florsocker, 130 g smör, 180 g mjöl, 10 g vatten
Kräm
25 g mjöl, 170 g socker, 100 g citronjuice, två ägg, en äggula
1 g salt
Skalet från 1 citron
Maräng
Två äggvitor, 100 g socker, 35 g vatten
Gör så här
1) Förbered Paté Sucrée
Använd Electrolux köksassistent för att blanda mjöl, florsocker och smör till vad som liknar brödsmulor. Tillsätt vatten och blanda tills det blir en deg. Gör små bollar av degen och täck med plast. Låt degen vila i kylen i ca 20 minuter. Sätt på ugnen på 180 °C.
Vispa och blanda på ditt sätt för bättre resultat. Vår köksassistent gör de tunga jobben så du får mer tid över till det roliga.
2) Gör Paté sucrée
Kavla ut degen på ett något mjölat bakbord. Klä en pajform med löstagbar botten (ca 20 cm diameter) upp till kanten. Glöm inte att göra kanten jämn och fin. Sätt in formen med pajdegen i kylen i 30 minuter. Sätt därefter in den i ugnen i ca 10 minuter eller tills den är gyllenbrun. Ställ den sedan åt sidan för att svalna.
3) Gör marängen
Blanda socker och vatten i en liten kastrull och låta det koka upp. När det börja koka, stick ner en termometer. När temperaturen når 110 °C, vispa äggvitorna på medelhög hastighet. När temperaturen når 120 °C, ta bort kastrullen från värmen. Med induktion går det snabbt och enkelt att uppnå så höga temperaturer. Häll krämen i skålen tillsammans med de vispade äggvitorna.
4) Så här får du marängen att bli perfekt
Se till att vispa marängen kontinuerligt för att förhindra att den delar sig. När du har hällt i smeten, fortsätt vispa tills skålen känns sval att röra vid och marängen har kommit ner till 37 °C. Fyll en spritspåse med marängen och ställ in i kylen tills den ska användas.
5) Gör citronkrämen
Gör en underbar citronkräm som fyllning. Blanda rivet citronskal, citronjuice och mjöl till en kräm. I en annan skål häller du i äggen, äggulan, salt och socker. Vispa på medelhög hastighet i 2 minuter. Vispa tills den är slät och häll den sedan i pajdegen.
6) Få den fina citronfärgen
Häll 1 dl vatten i ugnens utrymme. Vrid vredet till PlusSteam-symbolen och värmen till 150 °C. Tryck på PlusSteam-knappen och sätt in pajen. Låt den stå i ugnen i 20 minuter eller tills den blir gyllenbrun. Låt pajen svalna helt och dekorera med maräng. Du kan också använda en gasolbrännare för att ge marängen lite färg.
Upptäck mer från Electrolux
-
Köksassistent och matberedare
Våra mångsidiga hushållsmaskiner hjälper dig med allt från bakning till matlagning.
-
Ugn med ångfunktion
Electrolux ugnar med ångfunktion öppnar upp för nya möjligheter i köket.
-
Recept
Hitta inspiration och ta hjälp av våra utsökta recept för att skapa en oförglömlig måltid.