Recept på lussebullar – så lyckas du med julens godaste bullar

Tillagningstid: Över 60 minuter
Portioner: ca 30-32 st

Lussebullar på ett bord

Doften av nybakade lussekatter är en självklar del av julen. I det här receptet visar vi hur du lyckas med saftiga och gyllene lussebullar – med hjälp av köksassistent och ångugn. Köksassistenten gör degen perfekt elastisk och jämnt arbetad, medan ångugnen ger en jämn gräddning och bevarar fukten i bullarna, vilket gör dem extra fluffiga och saftiga inuti.

Resultatet? Mjuka, luftiga och glansiga lussekatter med saffran – precis som de ska vara. Följ receptet steg för steg och baka klassiska lussekatter med perfekt smak och konsistens.

Ingredienser:

Saffransdeg

  • 1 g saffran
  • 2 dl strösocker
  • 250 g smör (rumstempererat)
  • 5 dl mjölk
  • 50 g färsk jäst
  • ½ tsk salt
  • 14 dl vetemjöl
  • 1 ägg
  • Russin


Pensling

  • 1 ägg
  • Nypa salt


Sockerlag

  • 1 dl strösocker
  • 1 dl vatten


Gör så här:

  1. Värm upp mjölk och saffran till 37°

  2. Blanda ner jästen i mjölkblandningen

  3. Lägg socker, salt och vetemjöl i köksassistentens bunke.

  4. Häll därefter i mjölkblandningen och ägget

  5. Knåda med degkrok i köksassistenten: Kör på låg hastighet i cirka 8-10 minuter. Degen ska släppa kanterna och bli smidig och glansig.

  6. Tillsätt det rumsvarma smöret, lite i taget, och knåda vidare på låg hastighet tills allt smör är helt inarbetat och degen är slät. Detta tar cirka 5 minuter.

    Under knådningen utvecklas glutenproteiner. Detta är avgörande för att få lussebullarna luftiga och fluffiga. 

    Degen är klar när du kan sträcka ut en liten bit deg så tunt att ljuset nästan lyser igenom utan att degen går sönder. Detta visar att glutenet har utvecklats perfekt.

  7. Ställ in degen i ångugnen och låt den jäsa. Använd Jäsningsprogrammet med inställningen 35° i 40 minuter.

  8. Mjöla bänken, häll ut degen och kavla tunt

  9. Dela degen i 30–32 lika stora bitar och rulla ut varje bit till en smal sträng (cirka 1 cm tjock). Rulla sedan ihop ändarna mot mitten, fast i motsatta riktningar, så att en S-form bildas. Lägg lussebullarna på en bakplåtspappersklädd plåt. Tryck fast ett till två russin i mitten av varje snurr.

  10. För att få extra glans och gyllenbrun färg, pensla bullarna lätt med uppvispat ägg innan jäsningen. Ställ in plåten med lussebullarna i ångugnen och låt dem jäsa. Använd Jäsningsprogrammet med inställningen 35° i 40 minuter.

  11. Gör sockerlagen genom att koka ihop strösocker och vatten tills sockret lösts upp. Spara till pensling av bullarna.

  12. Bakning med ångfunktion: Sätt temperaturen till 225° med låg ånga-programmet i ca 8-10 minuter eller till att bullarna är gyllene. Ångan hjälper till att ge bullarna en mjukare insida och finare färg.

  13. Pensla med sockerlaget. Gör detta direkt när bullarna kommer ut ur ugnen.

  14. Njut!

Relaterade recept

Saftig och mör julskinka

Revbensstek eller oxbringa med glaze

Ugnsstekt kalkon

Upptäck mer från Electrolux