Hur jäser man degen i ugnen, om den inte är utrustad med specialprogram?

Senast uppdaterad 2023-03-08 15:50

Problem

  • Hur får man jästdegen att jäsa i ugnen om apparaten inte har ett jäsprogram?
  • Ugnens manual beskriver inte vilken inställning/tillval som kan användas för att jäsa jästdeg.

Gäller för

  • Ugnar
  • Spisar

Lösning

1. Den idealiska temperaturen för jästen att jäsa är mellan 30°C och 40°C.

Vid lägre temperaturer tar det längre tid för jästdegen att öka i volym.

2. Om apparaten inte är utrustad med ett provningsprogram, fortsätt enligt följande:

  • Sätt ugnen på 30-40°C med valfri värmeinställning.
  • Låt apparaten värmas upp i 5 minuter och stäng sedan av ugnen.
  • Sätt sedan bunken med jästdegen i ugnsutrymmet. Eftersom jästdegen behöver fukt för att jäsa, täck bunken med till exempel en fuktig trasa.
  • Stäng ugnsluckan.
  • Efter cirka 20 till 30 minuter bör degen ha ökat i volym och kan bearbetas vidare enligt beskrivningen i receptet.
Hitta din produktmanual
Hitta din produktmanual

Lös problem och sök upp instruktioner eller annan dokumentation om din produkt.

Reservdelar & tillbehör
Reservdelar & tillbehör

Beställ originalreservdelar och tillbehör till din produkt från Electrolux och få dem levererade med post snabbt och billigt.