Konservering, inläggning eller torkning – en ångugn hjälper dig på bästa vis med dina favoritfrukter och -grönsaker
Tillbehör på olika sätt
Att tillaga nyttiga tillbehör hemma är lätt – utgå bara från säsongens frukter och grönsaker och konservera eller torka dem. Konserverad frukt passar bra till frukostgröten eller som ett mellanmål under dagen. Grönsakspickles är utmärkta sidorätter eller som snacks före middagen. När du torkar frukt eller grönsaker får du knapriga, nyttiga och riktigt goda chips
Konservering eller marinering av frukt och grönsaker
När du gör sylt eller inläggningar, glöm inte de fördelar som ångugnen kan ge. Börja med att se till att du har rena glasburkar och ånga sedan burkarna och locken i Full ånga i 10 min. Ta ut dem ur ugnen (tänk på att de är varma!) och ställ dem upp och ned på ett galler så att de torkar
Nästa steg är att fylla glasburken med det du vill konservera – ta vara på säsongens produkter, de allra flesta går utmärkt! Efter påfyllning, sätt på locket och ångkoka i ugnen. Tiden beror på vilket recept du använder, men när du hör ett klickande ljud från locken är det vanligtvis dags att ta ut burkarna ur ugnen
Hur konserverar man färsk frukt och grönsaker? Det finns många olika recept, men som en allmän regel ska man fylla burkarna med produkten (hel eller skuren i bitar), tillsätta kryddor eller smakämnen och sedan hälla på vätska innan locket sätts på och de åker in i ångugnen
Tillagning av torkade, nyttiga snacks
När du torkar frukt och grönsaker behöver du ingen ångugn (även om vissa av Electrolux ångungar har ett särskilt torkningsprogram), men det är ett trevligt sätt att tillaga antingen söta eller kryddiga snacks. Här är en av våra favoriter, men du kan prova med det du tycker bäst om eller som det är säsong för
Hur man torkar frukt: Äppelchips
Två Granny Smith-äpplen, 1 msk florsocker
Skär äpplena i tunna skivor, helst med en mandolin
Lägg skivorna på ett silikonark eller bakplåtspapper
Sprid sockret över äpplena och ugnsstek dem i 85°C (eller använd torkningsprogrammet) i 1 ½ tim. Njut!
Knaprigt gyllenbruna och med perfekt fuktighet
I SteamCrisp-ugnarna kombineras vanlig värme med ånga för att tillaga din mat så att den blir knaprig och gyllenbrun på ytan men mör och fuktig inuti och med näringsämnen och smak perfekt bevarad