Att tillaga fisk i en ångugn är lika enkelt som det blir utsökt. Ångkokning håller din fisk fuktig och fast – det går ännu snabbare och enklare än du kanske tror
Smakrik fisk på enkelt sätt
I synnerhet när det gäller fiskfiléer bör man använda låga temperaturer. Håll temperaturen runt 80°C när du ångkokar fiskfiléer på Full ånga. Hur lång tid det tar beror på ugnstemperaturen och fiskens mittemperatur. Kockar brukar använda en stektermometer för att följa hur mittemperaturen ökar. Lämplig temperatur beror på fisktypen
Det finns ingen bästa fiskfilé för ångtillagning eller något bästa sätt att ångkoka fisk, prova med att ångkoka just din favorit! Ett tips är att linda in fiskfilén i något före tillagningen, som till exempel vitkål, mangold eller tång. Du kan också prova med att tillsätta lite kryddor och olja innan du lindar in den så får du ännu bättre smak
Annan fisk
Hel fisk
Vid ångkokning av hel fisk ska du använda Hög fuktighet eller Medelhög fuktighet – att ångkoka fisk varsamt förhindrar att den faller sönder innan den är klar helt igenom
Fiskfärs
Vid tillagning av fiskfärs, som terriner eller queneller är ångan mycket bra tack vare dess milda påverkan jämfört med kokande vatten. Fiskfärs har en mycket känslig textur och ångan gör att den inte faller isär eller blir smaklös på grund av vattnet
Recept: Havsabborre med saltskorpa
Ingredienser för två personer
2 hela havsabborrar (400 g vardera), 2 kg aromatiskt salt
Ingredienser för aromatiskt salt
2 kg grovsalt, 1 citron, 10 rosépepparkorn (torkade), 20 g blandade aromatiska örter (salvia, rosmarin och timjan)
Tillbehör: Emaljerad bricka
Servera med tillbehör som du tycker om, exempelvis ugnsstekt potatis och grönsaker
Så här gör du aromatiskt salt:
Rengör och torka de aromatiska kryddorna väl och hacka dem
Lägg örterna i en skål, blanda i grovsalt, riven citron (endast den gula delen) och rosépepparkornen
Placera blandningen i en ugnspanna och baka den i 120°C med statiskt läge i 40 min. Låt svalna
Så här lagar du havsabborre i salt:
Rensa ur inälvorna från fisken (låt fjällen vara kvar), rengör dem under rinnande vatten och torka väl
Bred ut ett lager salt på pannans botten, lägg på fiskarna och täck dem helt med resten av det aromatiska saltet
Inställningar för tillagning: Beror på ugnen (med eller utan Steamify)
– Steamify 130°C i 20 min på nivå: 2 eller
– Hög fuktighet 130°C i 20 min på nivå: 2
God smak på enkelt sätt
Våra ugnar med SteamBoost har tre ångnivåer. Särskilda program för bakning och ugnsstekning och ett program med enbart ånga för att uppnå nya nivåer av smak, knaprighet och fuktighet