Fira in påsken och våren i kombination! En utmärkt förrätt som blandar vårens vitaminbomb, sparrisen med en klassiker för påsken, ägget i modern tappning. Souvidebakad sparris, smörad sparrisbuljong och krispigt primörägg är den perfekta kombinationen för att ta din matlagning till nästa nivå och imponera på familj och vänner.
Gör så här
Steg 1 - Sousvidebakad sparris
6 st Sparris
0,5 kruka Citrongräs
2 st kvistar Citrontimjan
5 gram Vit Miso
25 gram Smör
10 g Olivolja
Skala sparrisen och se till att spara skalen då det är grunden i buljongen. Lägg den skalade sparrisen i en vakumpåse. Krossa citrongräset och blanda de övriga tillsammans med sparrisen i påsen och förslut vakuumpåsen. Baka i ugnen med sous vide programmet på 70 grader i 30 minuter. Kom ihåg att även spara sparrislagen för buljongen.
Steg 2 - Smörad Sparrisbuljong
Skalen från sparrisen
1 Sparris
1 kruka Citrongräs
250 gram vatten
25 gram vitt vin
10 gram Risvinäger
15 gram Socker
5 gram Salt
1/4 Citron
10 gram Vit Miso
50 gram Smör
Rosta sparrisskalen i ugnen på 170 grader, till de är gyllene. Skär ner den hela sparrisen i mindre bitar samt krossa och hacka citrongräset. Fräs sparris och citrongräs i en kastrull med olja utan att det får färg. Tillsätt de övriga ingredienserna (förutom smöret) och det rostade skalet. Låt sjuda i 15 minuter och sila av. Mixa i buljongen från den sous vide bakade sparrisen och mixa i smöret med en stavmixer innan servering. Smaka av och tillsätt mer salt vid behov.
Steg 3 - Krispigt primörägg
6 st Små Ägg
2 ägg att panera i
1 dl mjöl
1 dl panko
Koka äggen i kastrull i 6 minuter och kyl därefter ner äggen snabbt i kallt vatten. Skala och panera sedan äggen i mjöl, ägg följt av panko och ställ kallt. Precis innan servering fritera äggen i olja till de är gyllenbruna
Steg 4 - Garnityr
1 st Vit sparris
10 gram Pistagenötter
1/4 ask Röd Krasse
1/4 ask Ärtskott
5 stjälkar Körvel
Hyvla sparrisen tunt med mandolin. Rosta pistagen i ugn på 170 grader och hacka grovt. Plocka örterna och lägg på blött papper
Steg 5 - Montering
1. Ta den sous vide bakade sparrisen och hacka i bitar om ca 2 cm och placera ut i en cirkel på varje tallrick
2. Ta en generös sked av buljongen och centrera på tallricken
3. Placera det friterade ägget i mitten av tallricken
4. Dekorera med vit sparris, pistagenötter, krasse, ärtskott och körvel efter tycke och smak
Njut!