Hemligheten bakom ett frasigt bröd är ånga. Nu kan du skapa samma resultat hemma som på ett professionellt bageri genom att använda de inbyggda funktionerna på Electrolux ångugn. Vilka funktioner som är tillgängliga på din ugn beror på modell.
Du kan baka med din ångugn på flera olika sätt:
- Degjäsningsfunktion: Ånga skapar en perfekt miljö för att din deg ska kunna jäsa jämnt, snabbare och få ett luftigt resultat.
- Brödbakningsfunktion: Baka perfekt jäst bröd med en saftig insida och en krispig skorpa
- Steamify®-funktion: Få en jämnt gräddad kaka med en mjuk, saftig insida med maximal smak och krispiga kanter
- Manuell inställning: Ställ in ångnivån för bröd- och bakverk manuellt
Degjäsningsfunktion
Degjäsningsfunktionen på din ångugn ger den mest optimala miljön för att jäsa deg.
- Lägg degen i en form på den första hyllnivån. Det finns ingen anledning att täcka degen, tack vare luftfuktigheten i ugnen
- Välj degjäsningsfunktionen och se när degen börjar resa sig
- Temperaturen ställs in automatiskt på 35°C, vilket är en lämplig temperatur för degjäsning i ånga
Brödbakningsfunktion
Använd brödbakningsfunktionen för att förbereda bröd och frallor med perfekt frasighet, färg och skorpa.
Brödbakningsfunktionen:
- Tillsätter ånga för att hjälpa degen att jäsa. En kombination av ånga och värme tillsätts för att uppnå en perfekt gyllenbrun skorpa
- Ger en optimal temperatur och miljö för jästen att aktiveras
- Börjar vid 180°C men kan ställas in manuellt enligt receptet på brödet du bakar
Steamify®-funktion
Om din ugn har Steamify®-funktionen kommer den att göra det enklare än någonsin att baka med ånga.
- Välj Steamify® och ställ in temperaturen enligt ditt recept. Baserat på temperaturen ställer ugnen automatiskt in ångnivån åt dig
- När du använder Steamify® kommer ugnen att berätta för dig vilka resultat du kan förvänta dig baserat på temperatur. Exempelvis är 155-230°C perfekt för bakning för att ge ditt bröd eller kaka en delikat krispig utsida samtidigt som insidan håller sig saftig och god.
- Om du ställer in timern på denna temperaturnivå slås undervärmen på under de sista minuterna och skapar en krispig botten. Lär dig mer om hur du använder Steamify®.
Manuell inställning av ångnivån
Om din ugn inte har brödbakningsfunktionen eller Steamify®, ställ in önskad ångnivå manuellt. När du bakar bröd eller bakverk med ånga kan du välja olika luftfuktighetsnivåer och kombinera med torr värme för ett krispigt resultat. Beroende på din ugnsmodell kan du ha upp till fyra luftfuktighetsnivåer att välja mellan.
Om du har möjlighet, välj:
- Luftfuktighet Medium – för att baka bröd och söta degar
- Luftfuktighet låg – för pajer, muffins och kakor
Ställ sedan in önskad temperatur och börja gräddningen. Avsluta med torr värme för en krispigare yta.
Tips
- Prova att fräscha upp dagsgammalt bröd genom att värma upp det med lite ånga i några minuter. Funktionen Uppvärmning med ånga är tillgänglig på utvalda modeller och är optimal för ändamålet.
- När du bakar bullar eller småbröd, se till att bakplåtspappret inte sträcker sig utanför bakplåten. Det överflödiga bakpappret ger ett felaktigt flöde i varmluften och påverkar värmefördelningen negativt.
- Använd en bakplåt med perforerade hål som bidrar till bättre värmecirkulation. Det underlättar om du vill uppnå en perfekt gyllene skorpa. För mer information om våra tillbehör, besök vår webbshop
För mer information om din specifika ugnsmodell, se produktmanualen. Du hittar din produktmanual här.
Nu när du har lärt dig att baka bröd och kakor med ånga, klicka här för att lära dig mer om hur du lagar mat med ånga.