Symboler och funktioner på din Electrolux-ugn

Senast uppdaterad 2023-12-24 19:10

Baka i ugn i ett kök
Din Electrolux-ugn har en mängd användbara funktioner och program för att förbättra din matlagningsupplevelse. Nedan hittar du en översikt över de olika funktionerna och symbolerna. Nu kan du få ut mesta möjliga av din ugn.

Olika Electrolux-ugnar kan ha olika funktioner och program. På samma sätt kanske namnen på funktioner och symboler inte är desamma för alla modeller. Kontrollera vilka funktioner och symboler som gäller för just din ugnsmodell.

Vardagsmatlagning

De vanligaste funktionerna och en beskrivning av var och en listas nedan. Användbara rekommendationer om varför och hur man bäst använder varje funktion har beskrivits för att säkerställa optimala resultat.

Traditionell matlagning (över- och undervärme)
För matlagning på en hyllnivå. Fungerar till allt från grytor till bakverk.

Rekommenderad användning:
  • Använd endast en hyllnivå så att värmen fördelar sig jämnt över och under maten som tillagas. Mat på en extra hyllnivå skulle blockera värmen.

Varmluft
Använd upp till tre hyllnivåer samtidigt. Fläkten fördelar varmluften för att du ska kunna laga flera maträtter samtidigt utan att de tar smak av varandra.

Rekommenderad användning:
  • Ställ in temperaturen 20ºC lägre än traditionell matlagning med över- och undervärme.
Varmluft med fukt
Få lätta och fluffiga resultat när du bakar på en hyllnivå. Perfekt när du vill baka kakor och bakverk. Sparar energi genom att använda restvärme.

Rekommenderad användning:
  • Håll luckan stängd under tillagningen för att behålla fukten i ugnen.
Undervärme
Grädda på undervärme tills botten har fått en jämnbrun färg. Perfekt till pizza eller paj.

Rekommenderad användning:
  • Använd den nedersta hyllnivån i ugnen
Grill
Grilla eller stek grönsaker och kött och få ett jämnt resultat. Även bra för att rosta bakat bröd.

Rekommenderad användning:
  • Använd den översta hyllnivån i ugnen
Turbo Grill
Tillaga kött och helstekt kyckling för möra resultat och krispig yta. Med en kombination av varmluft och övervärme får du ett jämnt resultat.

Rekommenderad användning:
  • Använd den mittersta eller nedersta hyllnivån i ugnen
  • Använd en ugnstermometer för att få bästa resultat
Gratänger
Få en vacker brun färg på din lasagne eller gratäng. Upplev en krispig yta och en krämig insida.

Rekommenderad användning:
  • Använd den mittersta hyllnivån i ugnen

Tillagning med ånga

Ånga kan ta din matlagning till nästa nivå. Bevara fukten i allt från läckra bakverk till din favoritgryta. Om din ugn har ångfunktioner, lär dig hur du använder dem här.

Steamify®
För vardagsmatlagning med ånga. Ugnen justerar ångnivån automatiskt baserat på temperaturval. Matlagning med ånga bevarar näringsämnen och förhöjer smakerna.

Rekommenderad användning:
  • Vid tillagning under 100 ºC kan du ställa in maten i ugnen omedelbart. Inget behov av förvärmning

Lär dig mer om hur du använder Steamify®.




Välj fuktighetsnivå
Få ett mört, saftigt och krispigt resultat genom att använda en kombination av varmluft och ånga. Beroende på din ugnsmodell kan du ha upp till fyra luftfuktighetsnivåer att laga mat med.

Det finns 4 tillgängliga nivåer för luftfuktighet:
  • Låg: Bra för alla grytor, fågel eller kött
  • Medium: Bra för att tillaga revbensspjäll, bröd eller bakverk
  • Hög: Bra för känsliga rätter som vaniljsås, smördeg och fisk
  • Full Steam: En kombination av ånga och värme. Bra för grönsaker, fågel, kött och grytor


Lär dig mer om hur du lagar mat med ånga.

Uppvärmning med ånga
Värm försiktigt upp maten för bästa smak och konsistens. Ge nytt liv åt matrester och dagsgamla bröd eller bakverk. Att använda ånga för att värma upp förhindrar att maten torkar ut.

Rekommenderad användning:
  • Placera gallret mitt i ugnen


Lär dig mer om hur du använder funktionen Uppvärmning med ånga.
SteamBake / True Fan PLUS
Få ett jämnt resultat när du bakar bröd. Med ånga får du en mjuk insida och krispig yta. Bra för alla typer av bröddegar.
Bakning av bröd
Baka bröd och få ett jämnt resultat. Njut av en mjuk insida och krispig yta med ånga. Bra för alla typer av bröddegar.

Lär dig mer om hur du bakar bröd med ånga.
Yoghurt
Få en krämig och tjock hemmagjord yoghurt.

Rekommenderad användning:
  • För extra syrlighet, ånga yoghurten under en längre tid
Sous vide
Tillaga maten vid en exakt temperatur i vakuumförslutna påsar för att få den bästa smaken och konsistensen för grönsaker, fisk, fågel eller kött.

Lär dig mer om hur du lagar mat med Sous vide.


Förberedelser

Din ugn kan komma med flera praktiska funktioner som tillhandahålls för att spara tid och göra serveringen vid bordet så enkel som möjligt. Att tina upp mat har aldrig varit snabbare eller enklare. Värm upp tallrikar innan servering för att skapa en restaurangupplevelse hemma. Håll maten varm medan en annan del av din måltid fortfarande lagas.

Avfrostning
Tina försiktigt upp fryst mat för att få den bästa smaken när den tillagas. Ugnsfläkten fördelar luften jämnt, vilket minskar tiden för upptining med hälften jämfört med att lämna maten på bänkskivan.

Rekommenderad användning:
  • Använd mitten av ugnen
  • För bästa resultat, ta ut maten ur förpackningen och placera den på en ugnssäker plåt
Varmhållning
Håll tillagad mat varm och redo att ätas. Ugnen håller en jämn temperatur så att maten inte övertillagas.
Varma tallrikar
Värm försiktigt dina tallrikar innan servering.

Rekommenderad användning:
  • För staplade tallrikar, rotera dem med några minuters mellanrum för att fördela värmen jämnt.


Specialfunktioner

Några av våra ugnar har specialfunktioner som gör att du kan tillaga riktiga specialiteter hemma i ditt kök. Laga läcker pizza, konservera frukt eller jäs din bröddeg till perfektion.

Pizza
Baka jämn pizzadeg med en knaprig kant. Bra till pizzor, pajer och tårtbottnar. 

Rekommenderad användning:
  • Använd den nedersta hyllnivån i ugnen
  • Förvärm bakplåten medan ugnen värms upp

Lär dig mer om hur du använder pizzafunktionen.
Förvara
Få saftiga frukter och grönsaker på burk vid låg temperatur.

Rekommenderad användning:
  • Använd den nedersta hyllnivån i ugnen
  • För bästa resultat, använd en konserveringsburk. Undvik skruvlock eller metallburkar
  • Se till att burkarna inte rör sig i ugnen
Långkok
Tillaga mat vid låg temperatur med längre tillagningstid för att bevara näringsämnen och få möra resultat. Gott till gryta eller oxbringa.
Degjäsning
Hjälper degen att jäsa med jämn värme och fuktighet före gräddning. Du kan använda en mindre mängd jäst för att uppnå bra resultat inom 1-2 timmar, beroende på degens ingredienser.

Rekommenderad användning:
  • Använd den nedersta hyllnivån i ugnen
  • Det finns ingen anledning att täcka degen
  • Undvik jäsning under lång tid


För mer information om din specifika ugnsmodell, se produktmanualen. Du hittar din produktmanual här.

Hitta din produktmanual
Hitta din produktmanual

Lös problem och sök upp instruktioner eller annan dokumentation om din produkt.

Electrolux smarta hem
Electrolux smarta hem

Electrolux smarta hem sätter fokus på Matlagning, Tvätt och tork, samt Hemmiljö – för en bättre, roligare och mer hållbar livsstil.

Reservdelar & tillbehör
Reservdelar & tillbehör

Beställ originalreservdelar och tillbehör till din produkt från Electrolux och få dem levererade med post snabbt och billigt.